Resepi: Kek pelangi dan butter cream.
POSTED ON Sunday, January 6, 2013 AT 4:58 PM \\
Assalamualaikum ;)
Hari ni, saya, Laila Natasha nak ajar korang buat kek. Hihi. Sedap, jangan risau. Ini bukan tahyul. kahkah.

Okay, firstly, prepare bahan bahan ni:-

3 cawan tepung gandum*
4 sudu kecil baking powder*
secubit garam halus*
1 buku butter
1 1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan susu segar
5 biji putih telur
2 sudu esen vanila
pewarna merah, biru, pink, ungu, kuning, oren. Atau warna yang ada. Sekurang kurangnya kena ada 5 atau 6 colour :)

Dan untuk topping, butter cream. Ini resepinya:-

1 buku creamcheese
1 cawan gula ising
1/2 cawan butter

Kalau korang tak guna gula icing, boleh guna gula biasa, then kisarkan. Pastikan kisar bagi dia hancur betul2. Kang tak jadi pulak butter cream korang tu. 

Dan ini cara nak masak:-

-Panaskan oven 15 minit dengan suhu 170c.
-Ayak bahan yang bertanda *
-Pukul gula dan butter sehingga kembang.
-Masukkan putih telur dan gaul. 
-Masukkan esen vanilla.
-Masukkan bahan yang telah di ayak tadi berselang seli dengan susu segar.
-Bahagikan adunan kepada 5 atau 6 bahagian (ikut kehendak masing2) masukkan warna dan kacau sebati.
-Masukkan adunan yang berwarna satu satu dan masak 15-20 minit. *jangan campur kesemua warna! Satu satu.

Habis je semua masak, lapiskan satu satu, setiap lapisan tu, sapukan whipped cream. Topping dia, baru letak buttercream ;D So, hiaslah kek korang dengan kreativiti masing masing.

Rainbow cake ;)

Aku suka buat kek, cita cita besar nanti pun, nak jadi business woman. Bukak bakery. InsyaAllah. Doakan tau :)


Selamat mencuba!

Happy 2013.
POSTED ON Friday, January 4, 2013 AT 11:54 PM \\
Assalamualaikum.

Haloooo peoplesss. So, HAPPY NEW YEAR! Hahaha, aku update blog pada tarikh 4.1.2013 -.- Maaf, sebabnya, sekarang tak online sangat. Memang takde masa. Balik sek dalam pukul 2, petang gua makan then ada masa, tidor petang jap. Hihi. Malam, buat homework, sampai pukul 10. Then, ngantok, tidor. Masa cuti aku tak pernah tidur seeeeawal ni. Paling lambat pun lepas Subuh.

Dah, habis cerita pasal kehidupan aku. Haha. Masuk je 2013, umur aku 15. Dan! Aku batch last PMR! BATCH LAST PMR! Aku takut. Cuma sekarang tak rasa sangat. hihi ;p Dan target aku, 6A ke atas. Kalau boleh, 8A. InsyaAllah :) kakak aku janji, kalau aku dapat 6A ke atas, she wants to give me an iPad. Tapi aku taknak, aku mintak hp. Aku pun guna Samsung Champ je, cikai punya hp. Kahkah, cikai pun aku sayang tau.

Dan, doakan aku dapat result yang bagus tau. Aku nak mak aku bangga dengan aku je. Aku tahu kadang kadang aku ni tak guna jugak kat umah ni. hahahaha. dah dah, shhh

So sekarang, belajar kat kelas. aku dok depan sekali, so far.... aku boleh focus ;D Mula mula sekolah ni, bolehlah focus, dah tengah tengah tu.... entah apa jadi kat aku. Hahaha. No no, kenal focus sampai PMR habis ><

Aku tak banyak sangat pun azam tahun ni. 3 4 je kot. Tak macam tahun lepas, berbelas belas, tapi berapa je yang tercapai. Cett. Takpelah, selagi hidup selagi berjuang. Eceh ayat guaa, copy buku Sejarah form2. Kihkih. Apa apa pun, korang yang ada azam tu, I wish you the best. Doa bebanyak dan jangan lupa usaha.

 Goodluck!

Happy